mermaid,zeemeermin,mermaidday,zeemeermindag

Internationale Zeemeermindag

Heb je altijd al een verbondenheid gevoeld met de oceaan? Voelde je de aantrekkingskracht van de getijden en vroeg je je af wat er onder de golven in de diepten van de zee ligt? Dan zul je het geweldig vinden om in Internationale Zeemeermindag te duiken en stil te staan bij deze mystieke zeelieden! Met hun oude wortels en betekenis in culturen over de hele wereld. Zeemeerminnen blijven ons tot op de dag van vandaag intrigeren en betoveren…

Afbeeldingen van vreemde wezens, half mens, half vis, bestaan al eeuwen. Daterend van duizenden jaren geleden tot de Oude Babylonische periode. Terwijl verhalen over deze mysterieuze waterbewoners ongeveer 3000 jaar geleden voor het eerst opdoken in Assyrië.

Onze hedendaagse opvatting van zeemeerminnen werd sterk beïnvloed door de sirenes van de oude Griekse mythologie. Hoewel deze wezens oorspronkelijk werden opgevat als half vrouw, half vogel, werd aangenomen dat ze veel van de kwaliteiten bezitten die door de eeuwen heen met zeemeerminnen zijn geassocieerd. Betoverende schoonheid, hemelse zang, het vermogen om de golven en de wind te beheersen en een verraderlijke neiging om zelieden naar hun dood te lokken. In de loop van de tijd evoluerend naar de half vrouw, half vis-vorm die we nu kennen.

Geschiedenis van Internationale Zeemeermindag

Afgezien van mythe en legende, is een andere mogelijke verklaring voor de aanwezigheid van zeemeerminnen in de menselijke geschiedenis de verscheidenheid aan zeeleven die, van een afstand of in één oogopslag, kan worden aangezien voor visachtige mensen, met name zeehonden en zeekoeien. De beroemde ontdekkingsreiziger Christopher Columbus beweerde bijvoorbeeld drie zeemeerminnen te hebben gezien – hij merkte op dat ze lelijker waren dan verwacht, wat geen verrassing is als je bedenkt dat nu algemeen wordt aangenomen dat hij eigenlijk gewoon een aantal zeekoeien heeft gezien!

Vermeende zeemeerminwaarnemingen komen echter nog steeds voor tot op de dag van vandaag en ze zijn zo gewild dat er zelfs frauduleuze merfolk zijn tentoongesteld. Misschien wel de meest bekende hoax is die van een “zeemeermin” uit Fiji tentoongesteld in de eerste helft van de 19e eeuw, oorspronkelijk in Londen en vervolgens door de beroemde circusmeester P.T. Barnum in de VS.

Ondanks hun wijdverspreide populariteit begon International Mermaid Day pas vrij recent in 2018 – opgericht door het Freeform TV-netwerk, werd de datum gekozen om de première van hun nieuwe serie Siren te markeren. Om dit te vieren, organiseerden ze ook een Hollywood-zeemeerminmuseum in samenwerking met PopSugar, compleet met een “levende” zeemeermin, en doneerden ze aan de non-profitorganisatie Heal the Bay, die werkt om de kustlijn van Los Angeles te beschermen.

Internationale Zeemeermindag wordt nu over de hele wereld gevierd – door mee te doen, zet je een lange traditie voort van de fascinatie van de mensheid voor onze betoverende waterige tegenhangers.

De culturele aanwezigheid van zeemeerminnen

Er zijn verschillende versies en interpretaties van zeemeerminnen over de hele wereld. Van het Verhaal van Cornwall over een zeemeermin die verliefd wordt op een koorzangeres tot de Javaanse zeegodin die soms de vorm aanneemt van een zeemeermin, van de Rusalka’s van de Slavische cultuur, getroebleerde watergeesten van jonge vrouwen die plotselinge of gruwelijke sterfgevallen zijn gestorven, tot de zeemensen in de Arabische Duizend-en-een-nachtverhalen, één ding is zeker: overal zijn zeemeerminnen in overvloed!

Naast de verschillende vormen die ze zouden aannemen, varieert hun temperament ook afhankelijk van met wie je spreekt. Sommige afbeeldingen portretteren hen als gevaarlijke wezens, voorbodes van stormen en in staat om mensen naar hun dood te lokken met hun vreselijk mooie zang, terwijl anderen hen zien als welwillende, magische wezens, die geschenken zoals schatten onthullen en geluk brengen aan degenen die ze tegenkomen.

Misschien wel de meest bekende afbeelding is Hans Christian Anderson’s sprookje The Little Mermaid, later bewerkt tot een populaire Disney-film met dezelfde naam. Ter ere van dit geliefde verhaal is de stad Kopenhagen in Denemarken, zijn geboorteland, de thuisbasis van een standbeeld van de zeemeermin in kwestie, en tal van andere plaatsen hebben vergelijkbare sculpturen.

Vanwege hun associatie met zeevarenden zoals zeelieden en piraten, zijn zeemeerminnen veel voorkomende verschijning op de boeg van schepen. En de koffiegigant Starbucks, vernoemd naar de eerste stuurman in het walvisverhaal Moby Dick, heeft een dubbelstaartige zeemeermin, bekend als een melusine, op zijn logo.

Tegenwoordig is er zelfs een hobby die bekend staat als zeemeerminnen waarbij liefhebbers zich verkleden als deze elegante wezens en gaan zwemmen, verschillende routines en acrobatiek onder water uitvoerend!

Hoe internationale zeemeermindag te vieren

Er zijn tal van manieren om Internationale Zeemeermindag te vieren, en het is vooral geweldig om kinderen erbij te betrekken.

Kinderanimatiebedrijven bieden vaak feesten met een zeemeerminthema en een kans om een “echt” zeemeerminpersonage zoals Disney’s Ariel te ontmoeten. Ze zullen waarschijnlijk een grote spreiding van eten, drinken en decoraties aantrekken die zijn geïnspireerd op de zee.

Als je je bijzonder ambitieus voelt, kun je zelfs proberen een eigen feestje te geven! Er zijn tal van zeemeermincake-ontwerpen online beschikbaar, samen met andere snackideeën met zeethema, zoals zeesterkoekjes, geleipotten en schatkisten gevuld met snoepjes. En je kunt glinsterende kostuums vinden in de meeste verkleedwinkels of een poging wagen om je eigen kostuums te maken!

Een andere geweldige manier om met kinderen te vieren, is door hun creatieve kanten naar voren te brengen met schelpen- en zandkunst. Zelfs als je niet in de buurt van een strand woont, kun je nog steeds schelpen en zand krijgen van lokale ambachtelijke winkels of online en ze transformeren in mooie kunstwerken, compleet met spuitverf, glitter en wat je er nog meer naartoe wilt gooien! Zandsculpturen zijn een andere populaire hobby – alles wat je nodig hebt is een zandbak, water en een aantal gereedschappen.

Neem de tijd om te genieten van je favoriete zeemeerminfilms en tv-programma’s of kruip lekker in de huid en deel een goed sprookje met je vrienden en familie.

Als je echt je innerlijke zeemeermin wilt kanaliseren, ga dan naar je plaatselijke zwembad of strand en neem een duik! Zonnebaad op een rots en neem je bril en snorkel mee, zodat je een oogje in het zeil kunt houden voor schatten die begraven liggen onder het oppervlak van de zee (of in de hoek van het zwembad!). Als je een zelfverzekerde zwemmer bent, probeer dan wat onderwateracrobatiek om de schoonheid en gratie van deze magische wezens na te bootsen.

En als je zeemeerminnen wilt helpen beschermen (of op zijn minst de waterdieren zoals zeehonden en zeekoeien die hen waarschijnlijk hebben geïnspireerd!), waarom zou je dan niet op een strandafvalpluk gaan en stappen ondernemen om je plasticverbruik te verminderen? Doneer aan een goed doel dat het zeeleven beschermt of werk mee om de zee te ontdoen van schadelijke verontreinigende stoffen.

Wat je ook doet om dit magische wezen te eren, zet een sirene-oproep uit en inspireer je vrienden, familie, collega’s en volgers op sociale media om Internationale Zeemeermindag met je te vieren!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *