brain,brainmonth,brein,breinkrakers

Hersenkrakersmaand

De maand Januari, nieuwe start met ´goede voornemens´? Nieuw dieet?, stoppen met roken?, (vaker)naar de sportschool?, we hebben allemaal onze goede plannen (in het brein) maar wat doen we ermee?

Mensen praten altijd over fysieke stimulatie en het gezond houden van het lichaam, maar waar is de hersenoefening om de geest scherp te houden? De meeste mensen realiseren zich niet dat mentale stimulatie net zo belangrijk is als het in goede conditie houden van je lichaam, maar de Internationale Fitness Month hoopt daar verandering in te brengen. 

Iedereen houdt van een goede puzzel. Mindgames zijn een geweldige manier om je geest scherp en gefocust te houden. Veel leraren laten hun leerlingen ze in de klas oefenen, maar heb je dat als volwassene veel gedaan? Er zijn veel geweldige puzzels om alle denkniveaus uit te dagen. Voor dagelijkse uitdagingen zijn er verschillende mobiele apps die dagelijkse geestelijke uitdagingen bieden.

Geschiedenis van de Internationale Hersenkrakersmaand

Om mee te doen aan de  Internationale Hersenkrakersmaand, zou het goed zijn om naar de winkel te gaan en brainstorm(puzzel-)boeken te zoeken. Er zijn er meer dan genoeg om je samen met vrienden en familie de hele nacht actief te houden en te laten nadenken.
Een raadsel is een soort puzzel die denkwerk vereist om op te lossen. Het vereist vaak onconventioneel denken, gegeven bepaalde beperkingen. Soms gaat het om lateraal denken. Logische puzzels en raadsels zijn een soort hersenspel.

Een van de vroegst bekende ideeën kwam van de Griekse wiskundige Archimedes. Hij bedacht en deelde de wiskundige problemen die zijn tijdgenoten zo goed konden oplossen. Hieronder volgen enkele voorbeelden van wiskundige ideeën;
Als drie hennen drie eieren leggen in drie dagen, hoeveel eieren legt de hen dan op één dag?
Veel van de antwoorden van de leiders zijn discutabel; in het kippenvoorbeeld zou je kunnen zeggen dat alle eieren in de vraag op de eerste dag zijn gelegd, dus het antwoord zou drie zijn.
Maria’s vader heeft vijf dochters: 1. Nana, 2. Nene, 3. Nini, 4. Nono,  Hoe heet de vijfde dochter?
Wat verschijnt één keer in een minuut, twee keer in een moment, maar nooit in duizend jaar?
Deze drie vragen zijn allemaal verschillende vormen van wiskundig redeneren, bedoeld om je aan het denken te zetten, hoewel de antwoorden soms vrij gemakkelijk te raden zijn, of in sommige gevallen zelfs in de teaser zelf. Het heeft allemaal te maken met onze denkprocessen.

In plaats van gewoon je dag door te brengen en te praten over brainstormsessies en jezelf te motiveren om ze te doen, is dit een evenement van een maand dat je helpt mentaal actief te blijven met dagelijkse taken en uitdagingen die je hersenen gezond houden.
De International Hersenkrakersmaand draait helemaal om mentale stimulatie die je algehele hersenfunctie helpt verbeteren en je geheugen een boost geeft. Het actief houden van de hersenen helpt ook om het risico op dementie te verminderen en de progressie van dementie te vertragen. Als je nog jong en actief bent, kan mentale stimulatie je concentratie verbeteren, de verwerkingssnelheid van je hersenen verhogen en je helpen complexe uitdagingen op te lossen door ze op te splitsen in kleinere taken.

Om dit te bereiken is deze maand van Brainstormen een soort mentale stimulatie of uitdaging die elke dag verandert. Hoewel een kruiswoordpuzzel of Sudoku een geweldige manier is om je hersenen te activeren en je aan het denken te zetten, is het geen goed idee om hetzelfde te blijven doen. Dit komt omdat het je hersenen langzaam aan de taak kan laten wennen en je naar snelkoppelingen naar problemen kan laten zoeken.

Het idee is om je hersenen te stimuleren en je over verschillende dingen te laten nadenken, problemen of uitdagingen op te lossen en een manier te vinden om zelf een oplossing te bedenken. Door de taak elke dag van de maand te veranderen, blijven je hersenen fris. Het is alsof je je lichaam traint – je zou elke dag verschillende hersenoefeningen moeten proberen, zodat je jezelf altijd kunt uitdagen!

Meedoen met de Hersenkrakers

Wacht niet op de volgende Internationale Hersenkrakersmaand (januari 2025), maak nu een start!

Je kunt ook niet verwachten dat je na 1 maandje sportschool, het hele jaar in topconditie blijft.

Door mentaal stimulerende uitdagingen te plannen, kun je een doel stellen om elke dag een hersenspel of een moeilijk probleem te doen. Het zou niet lang moeten duren, vooral als het gewoon een krantenspelletje is zoals Sudoku of een app op je telefoon. Je kunt ook overwegen een hersentrainingsspel of -app naar je telefoon te downloaden, zodat je jezelf kunt uitdagen terwijl je reist in plaats van naar muziek te luisteren.

Deze activiteiten zijn ook leuk met vrienden en familie. Een geweldige manier om als groep deel te nemen aan deze Hersenkrakers, is door samen een bordspel te spelen met een strategie of probleem. Scrabble is een goed voorbeeld van een leuk spel dat de hersenen stimuleert en je helpt je woordenschat op te bouwen. Omdat het geschikt is voor alle leeftijden, kun je met een grote groep spelen en er een avondje van maken.
Probeer variaties op verschillende onderwerpen, van literatuur tot muzikale onderwerpen.

Onze manier van denken helpt ons om ons te concentreren op de taken die voorhanden zijn. Er zijn niet veel betere manieren om onze geest te oefenen dan hersenspelletjes.

Tot slot een cadeautje ..........

Om je een beetje op weg te helpen en te stimuleren een gratis cadeautje om je met verschillende puzzels kennis te laten maken.

En NEE…………., ik hoef je email niet te weten, je kunt via de afbeelding geheel anoniem downloaden.

Een reactie wordt wel bijzonder op prijs gesteld!

puzzel,puzzels,cijferpuzzels,puzzeldag
KLIK OP DE AFBEELDING EN START GRATIS MET JE GEHEUGENTRAINING

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *