voornemens, goede voornemens

Om eerlijk te zijn heb ik helemaal geen goede voornemens. Hoe staat het bij jullie met de goede voornemens? Ieder nieuw jaar beginnen hele volksstammen met een “schone lei”. Maar als we na een week of twee gaan zien hoe de vlag erbij hangt, dan is er een behoorlijke Januari-storm opgestoken want slechts zo’n 8% van de eerder genoemde volksstammen zijn nog actief bezig met de goede voornemens.

Traditiegetrouw struikelen we vanaf half november over de lijstjes van goede voornemens en tips om ze te volbrengen. Mijn besluit is al een poosje geleden gevallen: geen goede voornemens meer voor het nieuwe jaar want daar komt niets van terecht. Waarom jezelf pijnigen en weken voor het nieuwe jaar aanhikken tegen zaken die toch op niets uitlopen. Bij mij is het nu zo dat als ik iets wil veranderen dan doe ik het meteen en wacht niet meer op “de juiste tijd”.

Vandaag: dag waarop men zich aan goede voornemens houdt.
Morgen: eerste dag van hun realisatie.

– Ron Kritzfeld 
Duits chemicus en aforismeschrijver 1921-

Persoonlijke toevoeging: “het wordt nooit morgen”.

Kijken we eens rond in de lijstjes van goede voornemens dan begrijp ik er niet altijd de logica van. Veel voorkomend is “beter met geld omgaan” en dan ook nog eens “schulden aflossen”. Dat is voor mij hetzelfde en als dat een goed voornemen is, waarom dan wachten op een nieuw jaar? Dat is iets dat je meteen moet aanpakken. Nog een mooie: “Meer sporten” en “Meer bewegen” of “afvallen” en “bewuster eten”. Allemaal prachtig mooie woorden maar gedoemd te mislukken. We zijn tenslotte gigantisch goed in smoezen verzinnen.

Goede voornemens zijn cheques die mensen innnen bij een bank waar ze geen rekening hebben lopen. – Oscar Wilde

Maar zijn het wel de goede voornemens die ons veranderen? Moeten we niet gewoon slechte gewoonten afleren?  Al die mooie lijstjes van “Goede voornemens” bestaan eigenlijk alleen uit “slechte gewoonten” of, zo je wilt, een andere keuze. 

“Afvallen” is in feite verkeerd of teveel eten. Minder geld uitgeven in “de sale” kies je zelf voor. Minder drinken ook. Of meer bewegen cq sporten.

Het is simpelweg de keuze die we maken en daar mee moeten leven. Laat je leven niet bepalen door je omgeving, neem zelf de beslissing om je leven op jouw orde te stellen. MAAK JE KEUZE.

Doe waar jij je goed bij voelt. Kies zelf. Succes!

Stuur dit bericht door!!

Hoe kijk jij hier tegenaan?

Geef hier jouw mening/suggestie (of hieronder in de comments)

LAAT VAN JE HOREN!
  • PSI deze blogpost is een persoonlijke zienswijze.
  • PSII deze blogpost heeft op geen enkele wijze de intentie racistisch te zijn of te (ver-)oordelen. 
  • PSIII Kijk ook eens op de faceboekpagina

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *