Geduld

Geduld
moe,moeheid,uitgeput,geduld
geduld

Een mooi woord en we weten allemaal wat het woord ‘geduld’ betekend. Het is alleen jammer dat steeds minder mensen weten hoe je dit ook werkelijk kunt toepassen. We hebben het omgedraaid want we worden steeds sneller op onze wenken bediend. We zetten de computer aan en als na 3 seconden de boel niet gebruiksklaar is, rammen we nog even op een paar knoppen. In de rij bij de kassa, duwen we het karretje nog even wat verder dan de voorganger staat, om duidelijk te maken dat snel toch niet snel genoeg is. Het stoplicht, toch een belangrijk obstakel in het verkeer, heeft regelmatig het nakijken want ‘het kan nog wel even’.

De hightech heeft in ons leven steeds meer invloed en met het toenemen van de techniek neemt ons geduld af. We worden zo verwend dat alles stante pede is geregeld dat we belangrijke zaken als relaties en karaktervorming bijna vergeten omdat dit meer tijd kost. We zijn gewend geraakt aan instant bevrediging en beloning. Tijden geleden moesten mensen weken wachten om een brief te ontvangen uit het buitenland. Vandaag de dag is zelfs e-mail te traag en willen we a la minute reactie via WhatsApp.

Onbewaakt

Er klinken steeds meer geluiden als zou de onbewaakte spoorwegovergang te gevaarlijk zijn of niet meer van deze tijd. Echter, als ik zie hoe de verkeersdeelnemer omgaat met de spoorwegovergang, vraag ik mij toch echt af of het werkelijk aan de spoorwegovergang ligt. In bijgaand voorbeeld lijkt de spoorwegovergang overzichtelijk, weliswaar zijn er geen slagbomen, maar kijkt de fietser waar hij mee bezig is? Hier durf ik toch nauwelijks de spoorwegovergang de schuld te geven. Komt hier soms geduld om de hoek kijken of misschien alleen gezond verstand? De overgang is gesloten en gaat vervangen worden door een tunnel.

Gelukkiger door geduld

Natuurlijk zijn er de nodige onderzoeken gedaan naar geduld. Daaruit blijkt o.a. dat men gelukkiger is naarmate men geduldiger is. Er komt ook een flinke

geduld,geduldig
geduld

dosis zelfcontrole bij kijken. En dat is niet gemakkelijk om aan te leren maar wel te doen. Een goede oefening is voor rechtshandigen om twee weken lang zoveel mogelijk links te doen. De deur openen, de computermuis links bedienen e.d. Daarmee  leer je meer geduld en zelfbeheersing. Sta je in de rij bij de kassa te wachten, kijk dan eens om je heen, observeer mensen. Of, omdat je toch staat te wachten, check even je mail op je mobiel. Je bent dan eerder aan de beurt dan je zou verwachten. Je voorkomt hiermee irritatie en belangrijker; stress. Sta je in de file, denk dan eens terug aan die mooie dag in je vakantie.
Moet je een weg of spoorwegovergang oversteken? Kijk een keertje extra naar links en rechts want een keertje extra kijken kost minder tijd dan een aanrijding. Neem de tijd, geduld, om je eigen leven en dat van anderen te beschermen. Ben je te laat, dan ben je te laat. Een minuut of kwartier dat voorbij is komt nooit meer terug en kun je ook nooit meer inhalen. Ga de volgende keer ietsje eerder de deur uit. Geeft minder stress om op tijd te komen en is prettiger voor de mensen in je omgeving.

Het vergt geduld een mooi muziekstuk te leren en uit te voeren. Het resultaat mag er zijn. Geniet er (even) van.

                 

Sprekende voorbeelden

Kijken we eens om ons heen.
Zie je de baby die met veel geduld de knuffel weet te bemachtigen.
Kijken we in de dierenwereld dan zien eindeloos geduld bij vele dieren.
Een spin die een mooi web maakt om te kunnen eten.
De roofvogel die geduldig in de lucht wacht tot hij/zij in een duikvlucht een maaltijd weet te bemachtigen.
De hond of kat die elke dag opnieuw geduldig zit te wachten tot je thuiskomt.

vol geduld afwachten
geduldig wachten……..
Hoe  (on)geduldig ben jij?
Laat het ons weten…………..

 

Please follow and like us:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *