Moederdag

Moederdag

Moederdag, een speciale dag voor je moeder? Ja hoor, het is goed om eens een keer daarbij stil te staan.
Natuurlijk overgewaaid uit Amerika. In Amerika wordt al sinds 2002 op de vierde zondag van oktober de feestdag schoonmoederdag uitgebreid gevierd. En waarom ook niet. Het lijkt de familiebanden te kunnen versterken.

In Nederland en België komt het nog niet helemaal van de grond. Hoe zou dat nu toch komen? Maar een officiële feestdag is schoonmoederdag nog niet. En van veel mensen hebben we al gehoord: ‘laten we dat lekker zo houden’.

Moederdag in andere landen

Moederdag wordt in veel landen van de wereld gevierd, maar niet altijd op dezelfde datum. Het vieren van Moederdag op de tweede zondag van mei is alleen traditie in o.a. Duitsland, Denemarken, Italië, Turkije, Australië, België, Amerika, Suriname en Nederland. In veel (katholieke landen) wordt Moederdag op 15 augustus gevierd, de dag van Maria-Tenhemelopneming. In de christelijke kerk is Maria de moeder van Jezus.

In Spanje en Portugal wordt Día de la Madre de eerste zondag in mei gevierd.

In Frankrijk wordt Moederdag gevierd op de eerste zondag van juni (La fête des mères).

In Zweden valt Moederdag (Mors dag) op de laatste zondag van mei.

In Rusland staan moeders centraal op de laatste zondag van november (День матери).

 

 

dt schoonmoederdag een feestdag?

Of schoonmoederdag nog een echte feestdag wordt lijkt nog niet helemaal aan te slaan. Schoonmoeders zijn niet overal zo geliefd.

schoonmoeder,Cruella,bemoeien,draaien,manipuleren
Schoonmoeder Cruella

Maar als we eerlijk zijn; we moeten de schoonmoeder ook de kans geven. We kennen allemaal wel de grapjes over de schoonmoeder en daarbij lijkt het op voorhand al een Cruella te zijn. Ga dus vooral af op je eigen gevoel en mening en laat je niet leiden door de ‘algemene’ meningen. De vraag is of ook deze feestdag de tocht over de Oceaan definitief zal gaan maken. Voorlopig is er nog geen officiële datum voor de schoonmoederdag vastgesteld.

Als ik familie, vrienden en kennissen vraag naar de band met hun schoonmoeder zijn de meningen uiteenlopend. Schoonmoeders hebben vaak (op voorhand) een slechte reputatie. Ze bemoeien zich overal mee, weten het altijd beter en proberen de boel naar hun inzicht door te duwen. Dat ziet er niet gunstig uit voor een nationale feestdag. Er zijn betere en aangenamere plaatsen om de zondagmiddag door te komen.

Bezoek Cruella, je schoonmoeder, alias trouw-mama

schoonmoeder dagIk kan er (helaas) niet over meepraten uit eigen ervaring. Maar naar wat ik van mijn vrouw heb mogen horen, zouden wij met gemak door èèn deur hebben gekund. Maar bedenk allereerst dat het je schoonmoeder is geweest die je zo geliefde wederhelft op de wereld heeft gezet. Daar mag ze best voor in het zonnetje gezet worden. Ik realiseer dat dat niet bij iedereen vanzelfsprekend is.

Liggen bij jou de banden anders, zet je trots opzij en plan een afspraak in! Dat is echt een welgemeend advies! Je zult zien dat het wonderen verricht….. hoe lastig dat ook zal zijn voor sommigen….. natuurlijk heb ik in mijn omgeving de grote verschillen wel gezien oefff….

Cadeautje

Kijk eens wat je schoonmoeder blij maakt. Is het lezen of tuinieren? Koop daar een passend presentje bij. Of plan een dagje uit, met de kleinkinderen kan dat toch heel leuk zijn. Wat altijd goed ontvangen wordt, is een kaartje. Met de hand geschreven voor de persoonlijke noot of ontworpen met foto’s van de kleinkinderen. De kaart wordt bewaard en zal een bijzonder plekje krijgen. Vooral foto’s doen het goed.

Uit eten

Er eens een keertje op uit gaan. Neem je schoonmoeder mee naar haar favoriete restaurant of het restaurant waar ze het laatst over had. Een beetje extra letten op de kleding geeft een ‘speciaal effect’. Lekker eten is altijd een goed idee.

Bloemen of plant

Van bloemen wordt iedereen blij dus zeker ook je schoonmoeder. Neem je nooit een bloementje mee, maak dan nu het verschil. Het zal zeker goed ontvangen worden. Of een mooie plant, daar heeft ze dan langer plezier van. Een mooi herfststuk voor op tafel heeft ook wel iets. Vermijd het pompstation boeket, dat heeft weer net niet. Heb je echt geen gelegenheid om te gaan, stuur dan een kaart met een bloementje of leuk presentje. Tegenwoordig zijn daar goede mogelijkheden voor via internet.

Combinatie

Het is niet alleen jouw schoonmoeder. Ook je ega heeft een schoonmoeder. Wat je zou kunnen bedenken is om beide moeders uit te nodigen en het samen te vieren. Zo vaak spreken ze elkaar ook niet. Je kunt het in een vorm gieten van een uitje, diner of lunch. Je kunt je kinderen er ook bij betrekken.

Schoonmoederdag moppen

Als je er aanstaande zondag toch bent, maak dan eens geen grappen, dat is niet leuk als de verhouding al niet top is. En we kennen ze allemaal wel dus is het oude koek. Neem je schoonmoeder niet in de tang!

Niet te overtuigen

Zie je het toch niet zitten en laat je deze dag voor wat het is? Bedenk dat er mensen zijn die goed opschieten met hun schoonmoeder. Deze mensen schijnen gelukkiger te zijn. Ga alleen nooit met haar in 1 huis wonen! Vrouwen die ook nog met hun schoonouders in een huis wonen, lopen een drie maal hoger risico op hartaandoeningen dan vrouwen die alleen met hun partner samenwonen.

Voor de schoonmoeder

Lieve schoonmoeders, het is een feit dat de reputatie die het woord ‘schoonmoeder’ heeft. niet al te best is. Het is dus mede aan de schoonmoeder zelf om dit recht te zetten. Houd in gedachten dat er best manieren zijn om de verhoudingen te verbeteren. Doe je best en dat zal echt wel eens betekenen dat je tot tien moet tellen of zelfs tot honderd. Zie het aan maar zeg niets. Laat ruimte dat er fouten gemaakt worden. Praat met beiden, niet alleen met je zoon en schoondochter is lucht of dochter is alles en schoonzoon is niets. Toon persoonlijke interesse in beiden. Je zult zien dat dit positief werkt.

Schoonmoederdag is geen officiële dag?

Iedereen vindt aandacht leuk en al is schoonmoederdag nog geen officiële feestdag zoals Moederdag, sta er eens bij stil. Houdt jezelf voor dat je vandaag de kans hebt om haar te eren. En vergeet niet dat je ega ook blij verrast zal worden, als je moeder in het zonnetje zet. Dat zal je huwelijk uiteindelijk goed doen. Moeders zijn alles voor ze, net als je eigen moeder voor jou is!

Fijne Schoonmoederdag!
Schoonmoeder
schoonmoeder,draaien,manipuleren,drammen
Schoonmoeder Cruella
Schoonmoeder
Scoonmoeder Cruella

Heb jij een goede band met je moeder?

Ga jij je moeder in het zonnetje zetten?

We horen het graag van je!
Please follow and like us:
error20

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)